Rapid czy Octavia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prim
    L&K
    • 2013
    • 1040
    • Audi

rcsd_tys, Jeśli wymiary/gabaryty Rapida są wystarczające to bezwzględnie bież Rapida w opisanej wersji....

Ja poszedłem do salonu po SII FL ale ze wzgledu na gabaryty O3 wybrałem lepiej wyposażoną O3.... wszystko zależy od priorytetów - to jest bardzo indywidualne ale prawda jest taka, że jak już opadną emocje zmiązane z faktu zakupu nowego auta warto w nim mieć jakieś "błyskotki" które będą cieszyły chwilę dłużej...

Błyskotki szeroko rozumiane... dla jednego to będzie 20 KM więcej, dla drugiego climatronic..
    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Dig Dug
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1306
      • Seat

Prim, Ale kolega chce O3 Ambiente, co w połączeniu z pakietem amazing, daje uboższą O3 o pakiet xenon (gdzie głównie jeździmy na dziennych) i sunset, co też można domówić w razie czego w Octavii i stylistyka Dachu w Rapidzie.

W sumie, to chyba lepiej jechać O3 w tej wersji niż w Rapidzie nawet Max Elegance. Komfort innych, wygłuszenie itd. Ja tam nie widzę braków O3 dyskwalifikujących ją w stosunku do Rapida.

[ Dodano: Pią 13 Cze, 14 17:18 ]
      Gdyby to była wersja najniższa w O3 to co innego.
      Była O1 jest F2.

Komentarz

• Prim
        L&K
        • 2013
        • 1040
        • Audi

Dig Dug, masz racje trochę sie zapędziłem... To co mówiłem miało by sens przy porównaniu O3 Active i max Rapida...
        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• pandzik
          RS
          • 2011
          • 2254
          • Seat

Dla mnie dwumetrowca Rapid jest dobrą alternatywą w kwocie 40 tys. zł. Drożej się nie opłaca bo za 50 tys. zł mam Astrę , Cee'da a za 2-3tys więcej O3 Active, która ma zdecydowanie więcej miejsca dla mnie, kierowcy.
          W Rapidzie delikatnie uwiera mnie środkowy panel w prawe kolano. O3 daje więcej przestrzeni i komfortu w każdej wersji.

Komentarz

• crom.de
            RS
            • 2012
            • 1545
            • Superb II (3T4)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez perfex
            Nie masz wielkich oczekiwań ani premium - doświadczeń. [...] z klimą (nie napinaj się na climatronic bo to bez sensu, klima ma Chłodzić a nie udawać, że myśli) z tempomatem, jak najtaniej, i tyle.
            +1!

Bierzesz O3 105KM Active z tempomatem, klimą manulaną i parktronickiem. Climatronic fajny bajer, ale po co przy małym budżecie się gimnastykować? Można dołożyć ewentualnie coś innego albo zabrać rodzinę w ładną podróż nowym autem. A tak czy siak miskę będziesz cieszył po zamianie z Astry II na O3 która będzie chłodzić, ale nie będzie mieć climatronica. W O3 w stosunku do Rapida zyskujesz nowszy silnik bez łańcucha i więcej miejsca dla wszystkich. Brałeś pod uwagę Leona? Tylko w wypadku rodziny (2+2?) chyba raczej kombi.
            - Superb
            - Panda 1.2

Komentarz

• Dig Dug
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1306
              • Seat

Tak, wszyscy doradzają wersje active, a jak przeglądnie się watki, to głównie Elegance i do tego amazing ,a RS-ow jak nasrał, za przeproszeniem.

O3 fajnie wygląda w wersji ambiente + amazing, a nie wybija się cenowo. Jest złotym środkiem w wersji wyposażeniowej. Kolega zrobi jak zechce. Jak bierze ją (O3) pod uwagę, tzn. że dzieciom od ust jedzenia nie odejmie. Decyzja jest na lata, więc byle nie przesadzić z oszczędnością.
              Była O1 jest F2.

Komentarz

• crom.de
                RS
                • 2012
                • 1545
                • Superb II (3T4)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tak, wszyscy doradzają wersje active, a jak przeglądnie się watki, to głównie Elegance i do tego amazing ,a RS-ow jak nasrał, za przeproszeniem.
                Wiele się przesiadło z O2FL na O3 i to świadczy o zasobności portfela tych osób co w przypadku twórcy wątku nie jest takie pewne, a może bierze nawet auto na kredyt. Także argument z tym jakie fury są w shoowroomie taki dość kiepski.... A po 16 letniej Astrze bez niczego nawet O3 Active będzie cieszyć miskę. Zresztą sam twierdzisz, że 85 konna O3 to kupa i nie jedzie, a tu zamiast 105 konnego silnika wolałbyś mieć parę bajerów?
                - Superb
                - Panda 1.2

Komentarz

• Alonzo_
                  RS
                  • 2009
                  • 2460
                  • Hyundai

Bo tak do końca to ja np nie łapie takich wątków. Jak się kupuje auto to chyba dla siebie, nie? Dlatego trzeba się nad tym pochylić żeby jak najmniej potem płakać i zanalizować, pojeździć. No i podstawa realnie patrzeć na własne możliwości finansowe. Jak ktoś wyżej wspominał są inne marki, które też może warto brać pod uwagę.
                  Kolega ma jakąś praktykę i po kilku latach wie co mu potrzeba. Wiadomo do lepszego się człowiek szybko przyzwyczaja i trudno mu potem z tego zrezygnować. Ale kolega wygórowanych wymagań nie ma także nich wybiera. Jak weźmie 85KM bo mu pasuje...niech potem nie narzeka :szeroki_usmiech .
                  To On będzie jeździł a nie my :wink: Niektóre wybory niektórym trudno zrozumieć - jak np to, że kolega Prim zrezygnował z SII na rzecz lepiej dopasionej i lepiej jeżdżącej O3. To coś w stylu tego tu dylematu tyle że z lepszym wykończeniem wnętrza w tle.
                  Łatwo sie doradza z boku. Zakup samochodu, nowego zwłaszcza, to nie taka prosta sprawa jak się wydaje tym , którzy jeszcze nowego nie kupowali.

Komentarz

• Dig Dug
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1306
                    • Seat

crom.de, Kolega nie myśli o wersji active, a sam zastanawia się nad O3 ambiente + amazing. Z tego co pisze, to w pełni go zadowala. Z sobie wiadomych powodów ustawił poprzeczkę finansową na poziomie, który pozwala mu na silnik 85KM w O3 w powyższej konfiguracji lub trochę lepiej wyposażonego Rapida z silnikiem 105KM.

Ja jak twierdzisz uważam, że O3 85KM jest niewystarczająca (kupa to za mocne słowa i ja tego nie powiedziałem, bo to by znaczyło, że też jeżdżę kupą), ale to jest moje zdanie, a każdy może mieć swoje. Ja bym nie kupił 85KM, zwłaszcza, że 105KM naprawdę daje radę.

Gdyby kolega zastanawiał się nad wersją 105KM, to nie byłoby sprawy. Z jakiegoś powodu waha się nad wersją 85KM, nie wiemy dokładnie jaką wersje silnikową miał w Astrze, może boi się niewystarczających osiągów ? Pewnie tak, skoro jako alternatywę wybiera szybszego i lepiej wyposażonego Rapida.

Może dozbiera kasy, dobierze kredytu, ale weźmie O3 105KM ambiente + amazing, albo kupi wersje 85KM lub Rapida max-a, w każdym z przypadku czekam na zdjęcia w showroomie.

Alonzo_, Zakup nowego auta jest prosty jak ma się kasę. Jak nie masz to zaczynają się schody, co kupić za tyle co się ma i jak wypośrodkować cenę do tego co dostajemy. A do tego zakup na lata, w których zmieniają się preferencje.
                    Ja kupowałem pierwszy raz nowy samochód i popłynąłem na nim w znaczeniu, że wziąłem za niską wersję wyposażeniową i silnikową zwłaszcza, że miałem full Octavie czy Golfa, tyle że używane i następnym razem nie popełnię tego błędu. :diabelski_usmiech

Jak kupuje się nowe auto to trzeba się przygotować mentalnie, że dopłacimy więcej niż myślimy, bo pójście na skróty odbija się czkawką na długie lata. Jak kupujemy większe auto to nie można iść w tę samą wersje wyposażeniową lub silnikową, bo po chwili zdajemy sobie sprawę, że mamy to samo w jakimś względzie, a zapłaciliśmy kupę kasy. Czyli jak ktoś kiedyś powiedział, jak stoimy w miejscu, to tak jakbyśmy się cofali. Ale mądry Polak po szkodzie (nie skodzie :szeroki_usmiech ).
                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• Alonzo_
                      RS
                      • 2009
                      • 2460
                      • Hyundai

Zamieszczone przez Dig Dug
                      Alonzo_, Zakup nowego auta jest prosty jak ma się kasę.
                      Może dla niektórych tak, zwłaszcza np fanów skody, gdzie inne marki nie wchodzą w grę, albo gdy nie przywiązuje się uwagi do wielu rzeczy/konkretnej marki tylko ma być auto spełniające takie a takie minima i tyle - ma wozić dupę.
                      Ja miałem wiele dylematów i wybór zajął kilka miesięcy mimo, że budżet założyłem większy niż wydałem.
                      Gadżety ( w granicach rozsądku) są fajne i bym z nich nie rezygnował. Ale to wszystko i tak ch*j bo po 1,5 roku już fura mi się nudzi i wybrałbym pewnie inaczej Też zakładałem, że ma być na lata..a jak będzie - się okaże :wink: (już jakiś znany mi "głos" zaczyna mi podpowiadać co następne, ale na razie każe mu zamknąć ryj :diabelski_usmiech )

Komentarz

• crom.de
                        RS
                        • 2012
                        • 1545
                        • Superb II (3T4)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Dig Dug
                        kupa to za mocne słowa i ja tego nie powiedziałem, bo to by znaczyło, że też jeżdżę kupą
                        To było trochę na wyrost napisane, a dotyczyło tylko silnika 85km. Choć byli tacy co mówili te słowo całkiem serio odnośnie całej marki a wręcz koncernu

Zamieszczone przez Alonzo_
                        już jakiś znany mi "głos" zaczyna mi podpowiadać co następne, ale na razie każe mu zamknąć ryj :diabelski_usmiech
                        Moja żona też każe zamknąć ryj, ale mnie :lol: Chodzi, ale dokładnie o ten sam temat :P
                        - Superb
                        - Panda 1.2

Komentarz

• pawelkoralus
                          Drive
                          • 2013
                          • 63

rcsd_tys, jak rozpoznanie sytuacji :twisted:
                          www.facebook.com/MondeoProjectGHIA

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Już niedługo będę miał możliwość dłuższego pojeżdżenia Rapidem Spaceback Elegance 1.6 TDI, więc oczywiście zdam relację.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• pandzik
                              RS
                              • 2011
                              • 2254
                              • Seat

Pisz, pisz. Ciekawe co napiszesz.

Nie wiem po co i dla kogo jest wersja Ambiente w O3. Biorąc silnik 105 konny i pakiet Amazing wchodzimy w wersję Elegance, która to wszystko ma a daje większe felgi czy beżową tapicerkę... Taka O3 z kilkoma pierdołami wychodzi cennikowo 74 tys zł. Gdy Rapid Elegance ze 105 konnym motorem 62 tyś. zł. Jest różnica chodź wiadomo, że wyposażenie O3 jest jednak lepsze a i auto większe.

Pisz . pisz.

Hm, Leona w wersji reference , 105 km mozna kupić za 60k zł. Ktoś miał stycznośc?

Komentarz

• Tony065
                                RS
                                • 2009
                                • 2487
                                • Octavia I (1U2)
                                • ARX 1.8 20VT 150 KM

A co koledzy powiedzą na temat 1.4TSI + DSG :?: jak to się spisuje w Rapidzie :?: auto miało by być jako drugie w domu, głównie na miasto, czasem jakaś trasa, choć nawet i 400km jakby było trzeba.
                                Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                @ by Tune-up Gdańsk
                                TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                Antek

Komentarz

• Philu
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 172
                                  • Toyota

Ja miałem styczność z Leonem. A nawet mam codziennie w pracy. Pracuję w Seacie. Całkiem fajny wózek a z ledami to już robi się bardzo fajny.
                                  Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.

Komentarz

• crom.de
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 1545
                                    • Superb II (3T4)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Philu
                                    Ja miałem styczność z Leonem. A nawet mam codziennie w pracy. Pracuję w Seacie.
                                    Coś może wiesz w sprawie tej plotki o 1.6 MPI w Leonie? :lol:
                                    - Superb
                                    - Panda 1.2

Komentarz

• Philu
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 172
                                      • Toyota

Na tą chwilę to chyba plotka. Na rok modelowy 2015 nic o 1.6 nie słychać. jedynie TSI pozmieniały moc 1.2 TSI 105KM->110KM
                                      1.4 TSI 122KM->125KM
                                      1.4 TSI 140KM->150KM z odłączaniem cylindrów

Coś się mówi, że 1.6 TDI CR 105KM ma wystąpić w wersji 120KM, ale czy to na 100% to jeszcze nie wiem
                                      Kiedyś były Octavie. Obecnie Toyota Auris TS FL 1.6 Valvematic i Toyota Yaris III 1.0 VVTi.

Komentarz

• crom.de
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 1545
                                        • Superb II (3T4)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Philu, 1.6 TDI jest już chyba jako 110 i 6 bieg?
                                        - Superb
                                        - Panda 1.2

Komentarz

• eklime
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 3

Zamieszczone przez Tony065
                                          A co koledzy powiedzą na temat 1.4TSI + DSG :?: jak to się spisuje w Rapidzie :?: auto miało by być jako drugie w domu, głównie na miasto, czasem jakaś trasa, choć nawet i 400km jakby było trzeba.
                                          Jeżdżę takim wynalazkiem od końcówki marca, mam przejechane ok. 10 kkm. Nie narzekam na brak mocy czy przyspieszenie. Autko zbiera się żwawo i z wyprzedzeniem "TIRa" nie ma problemu nawet nieco załadowanym autkiem.
                                          Znaczna większość przejechanych kilometrów odbyła się po drogach krajowych ale i autostrady mej Skodzie nie straszne. 150 km/h na tempomacie i w środku ok. 72 dB - da się przeżyć.

Komentarz

• Philu
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 172
                                            • Toyota

1.6 TDI CR chyba jeszcze jest tylko 105KM 5M. Jak nie zapomnę to jutro sprawdzę.

Komentarz

Pracuję...